fredag 23 oktober 2015

FN- Veckan (Vecka 43)


Hela veckan fokuserade vi på FN: s deklaration om de mänskliga rättigheterna som FN har utfärdat.

  Vi berättade om FN organisationen och visade FN- flaggan för barnen. Vi pratade med barnen om fred på jorden, vänskap och våra likheter och olikheter under våra samlingar. Vi läste barnlitteratur som handlade om mångfald, interkulturalitet och olika familjbildningar.

Enligt läroplanen " Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
  • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andras människors situation samt välja att hjälpa andra,
  • sin förmåga att upptäcka, reflektera över ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,
  • förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning, och
  • respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö" (Lpfö, 98/10, s. 10).  Vi uppmärksammade barnen genom olika aktiviteter som ni kan se nedan,Vi var nyfikna på barnens tankar om vad de själva vet om sina rättigheter och vilka behov de har. Därför ställde vi frågan till varje barn " Vad behöver ett barn ( Du) för att må bra?  Vi skrev ner allt som de sa och gjorde ett träd med barnens utsagor på löven.


Vi uppmärksammade barnen genom att läsa boken "Alla barns rätt"  det är en bilderbok om barnkonventionen.
Vi har även laddat ner boken som en app på våra lärplattor. Här sitter barnen och lyssnar på boken och bläddra den flera gånger. Nu kan några barn boken utantill :)Här sitter barnen och kollar på en pedagogisk film (UR-film) uppdelade i olika avsnitt med olika teman som heter "Världens hej".
Ibland är det svårt att välja vilken flagga man ska rita, eftersom alla flaggor är lika fina

                                         
Barnens skapande av Fredssymbolen/Peace symbol

Vi på smörblomman önskar fred på jorden


Vi räknade till 10 på svenska, engelska, persiska, spanska och kurdiska på samlingen, Barnen älskar att räkna på olika språk. Barnen lekte en lek här som Iranska barn brukar leka, leken heter "Tap tape khamir".  Barnens skapande av fredsduvor.
Lucy och Leia: "Vi har skapat en fågel, fredspåfågel" Vi tänkte från början att vi skulle sätta på Paljetter för att den skulle bli vacker. Vi ville ha vingar för att den skulle kunna flyga på låtsas. Vi har gjort en rosa vinge och en blå vinge, olika färger på vingarna. Vi vill att alla ska vara vänner. Därför skapar vi den här fredspåfågeln"
Så här fint blev barnens fredsduvor!

Barnen har tillverkat de olika ländernas flaggor. Här är Juray som letar efter Sverige på kartan.Barnen älskar att dansa med de här färgglada tyg sjalar 

De dansar till olika sorters musik


Här samlas alla barn och pedagoger som var närvarande idag (fredag) och sjunger tillsammans. Vi sjöng sånger om olikhet, flerspråkighet och vänskap


Nästa vecka ses vi igen, då är det höstlov och verksamhetsschemat ser lite annorlunda ut. På onsdag (28/10) har vi fått låna gymnastiksalen på förmiddagen, Vi vill att de barn som är här kommer senast kl. 8.45 den dagen.
På torsdag kommer vi ha en maskeradfest med disco och popcorn :-) Alla barn som vill får klä ut sig.

En liten påminnelse: de barn som är här 15 tim/vecka är lediga denna vecka.


Vi i personalen på smörblomman önskar er alla en trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar